top of page
Doctor Using Digital Tablet
TUDOMÁNYOS HÁTTÉR A PHYSICOOL MÖGÖTT

A Physicool egy egyedülálló, gyorsan párolgó alkoholokkal impregnált hűtőbandázs. Amikor a bandázst egy végtag vagy testrész köré tekerik, az alkoholok reagálnak a testhőre és elpárolognak. Ez a párolgási folyamat hőt von ki a helyi mögöttes szövetből. Amíg a mély szövet lehűl, az egyidejű kompresszió módosítja a gyulladásos választ, elősegítve a gyógyulást és a felépülést.

 

TERMOGRÁFIAI KÉPZÉS

A termográfiai képalkotással végzett kutatások azt mutatják, hogy ha Physicool kötést alkalmaznak az alsó lábszárra, a szövet hőmérséklete 10 perc elteltével 10°C fokkal csökken (4. kép), és ezt követően is tovább csökken.

 

 

 

  • 1. kép: Hőmérséklet edzés előtt

  • 2. kép: Hőmérséklet 15 perc mérsékelt edzés után – kötés nélkül

  • 3. kép: A kötés felhelyezése után 5 perccel mért hőmérséklet

  • 4. kép: Hőmérséklet 10 perccel a kötszer felhelyezése után – 7°C-os csökkenést mutat

  • 5. kép: Hőmérséklet 15 perccel a kötszer felhelyezése után – 10+°C-os csökkenést mutat

  • 6. kép: Hőmérséklet 60 perccel a kötés eltávolítása után. A kötést 30 percig alkalmazták

 

Minden kötszer akár 2 órán keresztül is elősegíti a hűtést. A Physicool termékek felülmúlják a jéggel, sprayvel vagy zselékkel történő hűtés hatékonyságát.

 

A GYORS PÁROLGÁLÁSSAL KAPCSOLATOS HŰTÉS TUDOMÁNYA

 

A párolgás olyan folyamat, amelyben a folyadék gázzá változik. Amikor egy folyadék elpárolog, először a legmelegebb részecskéket veszíti el, a többi részecskék pedig hidegebbek. A kötszerben lévő hűtőfolyadék elszívja a legmelegebb részecskéket, a hőt és a gyulladást a mélyebb szövetekből, ami hűsítő hatást eredményez.

 

PHYSICOOL HŰTÉS NYÍLT CELLÁS TECHNOLÓGIÁVAL

 

A Physicool bandázsokat úgy fejlesztették ki, hogy megkösse a hűtőfolyadékot a kötszer felületén, és biztosítsa a hűtőfolyadék folyamatos szállítását hosszú időn keresztül. Ezt a kötszer egyedülálló szövésével érik el, amely nyitott cellás technológiát alkalmaz, amely a hűtőfolyadékot a „cellákba” zárja, és folyamatos hűtőhatást szabadít fel.

 

Ha hosszabb hűtési időszakra van szükség, több hűtőfolyadékot lehet közvetlenül a bandázsra permetezni. A Physicool kivételes kötőhatása miatt ehhez nem kell eltávolítani a kötést sem.

 

KRIOTERÁPIA

 

A krioterápiát (hűtőterápia) széles körben alkalmazzák jótékony kezelésként mind a lágyrészsérülések korai kezelésében, mind rehabilitációban. A terápiás hatás elérése érdekében a Physicool a kezelt testrész szöveteinek hőmérsékletét csökkenti a hőnek a testből való elvonáséval; csökkenti a szövetek hőmérsékletét, a véráramlást, a fájdalmat és az anyagcserét az érintett területen.

 

A Physicool kötszer eltávolítása után a mélyebb szövetekben folytatódik a hűtési folyamat, ahogy a bőr és a felszíni szövetek felmelegednek a mélyebb szövetekből hőszívással. Ez átviszi a hűtést az alatta lévő szövetekre (Kennet, 2007).

 

A krioterápia számos jól dokumentált előnnyel rendelkezik, többek között:

  • A fájdalom és duzzanat hatékony csökkentése, kevés szövődmény mellett (Swensen, 1996)

  • Az érintett terület körül lokalizált fájdalomcsillapító hatás, amely segít a fájdalom szabályozásában (Bleakley, 2007)

  • Csökkenti az ödémát és a szöveti duzzanatot (Bleakley 2007)

HASZNOS KIEGÉSZÍTŐ IRODALOM

Kennet J, Hardaker N, Hobbs S, Selfe J; 4 gyakori krioterápiás módszer hűtési hatékonysága

 

KOMPRESSZIÓ

A Physicool egyesíti a kompressziós hatást a tartós hűtéssel. A kutatások azt mutatják, hogy a krioterápia terápiás előnyeit fokozza az érintett terület egyidejű kompressziója (Capps, 2007).

A kompresszió célja a hematómák kialakulásának megakadályozása és a duzzanat csökkentése.

A kompressziót az ödéma (szöveti duzzanat) mértékének korlátozására alkalmazzák, amelyet a sérült kapillárisokból a környező szövetekbe történő folyadék felszabadulása okoz. A gyulladásos váladék mennyiségének szabályozása segít a szövetfolyadék ozmotikus nyomásának szabályozásában a sérült területen (Bekerom, 2012).

thermographic.jpeg
bottom of page